Salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) kapsamında alınacak önlemler

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini sürdürmekte olan Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgınından korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir.

 Kamu kurum ve kuruluşlarında normalleşme sürecinde tüm personelin ve ziyaretçilerin maske kullanması, çalışma mekanları ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması gerekmektedir.

( Ziyaretçi: Okul idarecileri, öğretmenler, memurlar, hizmet sunucular, bakım onarımcılar, kantinciler, müfettişler, veliler, öğrenciler vb. kurum dışından iş gereği veya ziyaret amaçlı gelenler.)

kurumumuzda Yeni Koronovirüs (COVID-19) salgınına karşı normalleşme sürecinde  etkin mücadele için Cumhurbaşkanlığı makamının 2020/08 sayılı genelgesinde de belirtilen  "Kamuda Yeni Tip Koronavirüs Sürecinde Normalleşmede Dikkat Edilecek Hususlar" a uyulması büyük önem arz etmektedir.

Kamuda Yeni Tip Koronavirüs Sürecinde Normalleşmede Dikkat Edilecek Hususlar:

 

İşyerine girişlerde tüm çalışanların temassız ateş ölçer ile vücut sıcaklıklarının kontrol edilmesini sağlanır. Zorunlu olmadıkça ziyaretçilerin girişi engellenecek olup, zorunlu hallerde ziyaretçiler ve çalışanlara yönelik tedbirler uygulanacaktır.

Kullanılan araçların özellikle temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve dezenfeksiyonunun sık aralıklarla yapılmasını kontrol edilmelidir. Kullanılan araçlarda el antiseptiği ve tek kullanımlık maske bulundurulmalıdır.

Asansör kabininin kullanacak kişi sayısı, sosyal mesafe korunacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Kabinde bulunan kişilerin birbirlerine ters yönde sırt sırta durmalarını ve kat tuşlarına elleri ile temas etmemeleri, tek kullanımlık mendil veya dirseklerini kullanmalarını ikaz eden görseller yerleştirilmelidir.

Personel giriş çıkışlarında kullanılan kartlı geçiş sistemine kartlar okutulurken ekrana elle temas edilmemesi gerekir. Bu alanlarda olası yığılmalara sebep olunmamalıdır.

Çalışanlara Yeni Tip Koronavirüs'ün belirtileri yayılma yolları ve alınacak önlemlerle ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.  Bina girişlerinde asansörlerde ve katlarda bulunan bilgilendirme panolarında yeni tip koronavirüs salgınından korunma yöntemlerine ilişkin güncel bilgileri paylaşılmalıdır.

Kurum binasının özellikle girişine, tüm kat ve koridorlarına el dezenfektanlarının konulmasının sağlanmalıdır.

Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi Covid-19 semptomları bulunan çalışana maske takılmasını sağlayarak derhal  diğer çalışanlardan izole edilir, Alo 184'ü arayıp sağlık yetkililerinin yönlendirmelerine uyulur.

Kapalı alanlara sık sık doğal yollarla havalandırılmalıdır. Havalandırma sistemlerinin tamamen dış ortam havası ile çalışır hale getirilmelidir. İç ortam havası ile çalışan tüm klima cihazlarını devre dışı bırakılmalıdır. Tavan vantilatörü, pervanesi, salon tipi klimalar veya salınımlı vantilatör gibi ekipmanlar çalıştırmamalıdır. Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

İş yerinde 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve ziyaretçi planlaması yapılmalıdır.

İş yerinde personelin birbiriyle ve ziyaretçilerle aralarında sosyal mesafeyi (en az 1 metre) koruyacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve sabunla yıkamalı, özellikle öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunu tek kullanımlık mendille kapatmalıdır.

Tüm çalışanlara standartlara uygun ve yeterli sayıda tıbbi maske sağlanmalıdır. Kesinlikle ortak kullanılmayacak olan tek kullanımlık maskeyi, kirlenmesi, nemlenmesi veya yırtılması halinde yenisi ile değiştirilmelidir. Maskenin el hijyenine dikkat ederek takılmasını temin edin. Maskeleri, ön yüzeyine temas etmeden lastiklerinden tutarak çıkarılmalı ve önceden belirlenen dış ortamdan izole bir atık kutusuna atılmalıdır. Uygun yerlere maskelerin uygun şekilde kullanılmasına ilişkin görseller yerleştirilmelidir.

Ellerin yüz bölgesine temas etmemesi için uyarılarda bulunulmalıdır.

Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

Dezenfeksiyon iş ve işlemleri Müdürlüğümüzün İSG Bürosu tarafından gönderilen 20.03.2020 tarih ve E.5735255 sayılı Okullarımızda Hijyen Uygulaması konulu yazı ve ekindeki yönerge ve bilgilendirmelere uygun olarak yapılmalıdır.

Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp kapaklı çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır.

Tuvalet ve lavabolar için yeterli miktarda ortam ve kişisel hijyen malzemesinin(tek kullanımlık kâğıt havlu vb.) bulundurulmasını, bu alanların kullanılmasından önce ve sonra kişisel hijyen kurallarına özen gösterilmesini ve buraların sıklıkla dezenfekte edilmesi sağlanır. Tuvalet ve lavabolarda kullanmak üzere; sensörlü havlu dispenseri ve içten çekmeli tuvalet kağıdı aparatları yerleştirilmelidir. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalıdır.

Tedbirler ziyaretçiler ve misafirler için de mümkün olduğunca uygulanmalıdır.



Kaynak: http://celalarasanadolu.meb.k12.tr/icerikler/salginhastaliklarcovid19vbkapsamindaalinacakonlemler_9896516.html
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi